În perioada 31 mai – 2 iunie a.c., o delegație a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, condusă de secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu, a participat la întâlnirea informală a miniștrilor Agriculturii din statele europene, organizată de Președinția letonă a Consiliului.

Scopul principal al întâlnirii, care s-a desfășurat la Riga, a fost clarificarea unor aspecte în vederea ajungerii la un compromis asupra abordării generale a textului de Regulament care revizuiește actualul Regulament pentru producția, controlul și etichetarea produselor ecologice.

Statele membre au fost invitate să formuleze puncte de vedere cu privire la măsurile implementate pentru a răspunde provocărilor cărora trebuie să le facă față producătorii din sistemul ecologic și propuneri cu privire la noi prevederi, care să contribuie la dezvoltarea sectorului la nivel european și internațional.

În cea ce privește viitoarele instrumente, România are în vedere îmbunătățirea sistemului de informare și comunicare cu privire la producția în sistem ecologic, propunând inclusiv crearea unei agenții europene de profil, sprijinirea cercetării în domeniul ecologic și limitarea costurilor de certificare, pentru creșterea productivității și competitivității sectorului, astfel încât produsele ecologice să fie comercializate la prețuri mai accesibile.

Totodată, delegația MADR a susținut și introducerea unor criterii clare de aprobare a organismelor de certificare, pentru a răspunde mai bine nevoilor sectorului din România, precum și clarificarea și uniformizarea la nivel european în caz de contaminare.

Source link

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.